Friday, August 14, 2009

chef salihah menjelma??

Adakah aku dah mendapat seru itu??.. Akhirnya..majalah SAJI ada di tangan..hahahaa setelah bertahun2 lamanye mak aku suruh blaja masak, skarang baru nak insaf..hehe
Insiden yg xdapat dilupakan kat kedai dekat2 ruma (nama kedai di rahsia kan..malu beb!) Beberapa minggu yg lalu, kitorg err atau lebih tepat lagi mak aku ngan adik aku nak masak makeroni goreng..aku gi kedai nek moto ngan adik nak beli brg2..Tetibe daun sup daun bawang dah abes..Terpaksa la gi cari kedai lain..adik aku dok kat moto..aku je masuk kedai gi cari daun2 tu.. dgn gaya ala2 konpiden x brape konpiden, aku pun gi kat area ulam2..tetibe panik.."ehh..mana daun bawang, mana daun sup??" bisik hatiku..(ceh poyo plak ayat) nak tanye org kedai tu cam segan gile! dah la brother yg jage tu buat muke ala2 macho..segan beb! kalo tanye konpem la die tau aku xreti masak..huu~ adik aku akhirnya memberi respon dari jauh setelah tgk keadaan kakaknya yg blurr tahap mlampau..
"Weh..gi tanye org kedai tu!"
tetibe brother kedai tu terus gi kat aku..
"Cari ape dik?"
"daun sup ngan daun bawang" jawab dgn penuh konfiden utk control macho
sambil tgk daun yg aku pegang, brother kedai tu berkata:
"eh..tu bukan daun sup dik..tu daun saderi"
YA ALLAH!! janji malu gile weh!!!! adik aku dah la gelak kan aku dgn dahsyatnye..semua org tgk! malu! malu!
perghhh..gile la insiden yg memalukan tu..err byk lagi insiden lain..tapi lenkali la cite..mlampau la nak tunjukkan kelemahan2 dgn dahsyat..tapi dah agak insaf dah ni..tgh baca buku resipi tu beb! (walaupun pada hakikatnya lebih byk tgk gamba dari resipi tu..huhu) aritu aku dah try buat capati (fevret food sesorg yg dekat di hati)..kalo baling kat dinding pun kira leh retak la dinding tu..huhu tapi xpe..xkan putus asa! nak gi kursus intensif buat capati ngan mak beah ni..(mekaseh makcik!sudi gak trima pelajar cam saye) doakan la kejayaan aku ye.. TTFN!

9 comments:

PrincessLiJo said...

cik salihah, dah nak kawen baru nak kalut..hehe..pengajaran utk aku.. aku pon penah kena camtu.. x kenal bahan..malu2! ;P

Salihah said...

hehe..aah mmg sgt kalut!
dah insaf sket ni..:)

HamiWeeRAĆ© aka WeeWee said...

miahahahaa!!
skali pikir tamo kawen la plaks! takot!! yaiii~!

Nur Adibah said...

Alamak ai Leha..Malunye..Huu..Xpe2 ade ms lg nak blajo nih..Ha, sempena bulan pose ni, setiap ari ko blajo le memasak utk berbuka..hehe..

Dilla said...

salihah, daun sup = daun saderi kan? tu setau saya la. daun sup aka daun saderi tu ada sikit2 rupa daun ketumbar cuma daun daun ketumbar tu baunya lebih kuat. daun bawang pulak yg lurus tu & ada hollow. daun kucai kenal tak? hehehe...

Salihah said...

dila, adekah kamu berbahasa alien? huwaa~ xtau! takot!

IrAziz said...

Leyha, aku rasa aper yg Madam Dilla kata tu betol kot. Daun saderi tuh daun sup la. Yg bentuk dia cantek2 tuh.

Weh, biar betik ko tak tau daun bawang? Xper2, meh aku ajar. Ko ambik bwg sejibik. Ko tanam. 2-3 hari ko tgk daun per yg kuar. Tu la daun bawang. Hahahaha!

Salihah said...

seryes ek aziz??daun bawang bole tumbuh drpd bawang ye??
akan ku tanam di blakang ruma

err dilla adelah mdm ek??hee~ maaf mdm..ingatke dilabaki hee~

Anonymous said...

korang ni lawak betoi a...btol kate dilla...kalo ko tgk daun ketumbar ngan daun sup...ehe...mmg konpius bangat le...kalo seleseme mmg kene cium ber jam2 le...
-Fafa-