Saturday, May 14, 2011

best ade anak..

dah lame sebenarnya plan nak tulis pasal baby, anak, pregnancy, mamahood etc tapi macam tak tertulis2..hoho kalau nak tulis pun, kene pikir2 gak dulu, cerita yang hendak di tulis tu, sesuai ke tak untuk di kongsi dengan orang lain..ye dok? ;)

ANAK? aku sendiri pun tak percaya aku ade anak masa umur 25thn? ermm macam agak awal kan bunyinye?masa bulan2 awal mengandung, aku seryes macam tak rasa sangat aku mengandung..mungkin pasal aku takde loya2 sangat dan muntah2. (hmm sepanjang 9bulan lebih mengandung, hmm ade la kot 3kali aku muntah)..perut pun macam tak nampak lagi dan baby pun belum gerak2 lagi..masa awal2 tu, bole dikatakan aku pun agak konfius la..ehh betul ke aku mengandung?betul ke aku nak jadi mak? ade baby ek dalam perut? bole ke nak jadi mak yang baik? hah, dan yang paling merisaukan aku, huwaaaa aku reti ke nak jaga anak?? kirenye sebulan dua tu, memang agak hmm ntahla..taktau nak cakap cemane..err takde perasaan mungkin..walhal, selama ni aku memang teramatlah suke baby dan x sabar sgt2 nak ade anak sendiri..

tapi semuanya berubah tatkala (cewahh poyo pule ayat..haha) aku dapat rasa baby bergerak! yup! baby bergerak! err memule aku pun agak konpius dan tak reti sangat nak rasa bila baby bergerak..sedare2 semua ramai tanya, "dah rasa baby gerak??" dorang kate, rasenye macam ade buih2 dalam perut..ekeke comel kan?ermm mungkin kepadatan lemak dikawasan perut yang agak tinggi menyebabkan aku tak berapa nak dapat detect baby bergerak..haha makin lama makin kuat dan ganas la gerakkan baby tu..ehehe mungkin dia pun paham kene tendang kuat sket kasik mak dia rasa..


dimulakan dengan tendangan itu, bibit2 cinta pun bermula antara mama dan Lateefa :))) ohhh setiap kali baby tendang, rasanya sampai ke jantung, hati, esofagus, dan kolam tadahan air mata dan semua2nya lah! setiap kali pun tertunggu2 je baby nak gerak2..seronok sangat2 rasanya! memang akan tersenyummmm je..sampai ade satu saat tu, memang dah tak sabar sangat nak bersalin pasalnye macam dah rindu sangat kat baby..pelik kan?tak pernah jumpa pun lagi tapi dah rasa rindu.. tak sabar nak pegang, tak sabar nak jumpa, macam2 lagi.. kirenye, start dari dalam perot lagi dah bole rasakan keseronokkan ade anak..hehe


bila dah bersalin...Allahuakbar..Tuhan sajalah yang tau perasaan ni cemana..tengok anak sendiri yang selama ini dikandungkan..


sekarang Lateefa pun dah 9bulan..cepat sangat masa berlalu..rasa macam baru semalam je bersalin..baru semalam buat pregnancy test..haha sekarang dah besar dah Lateefa..dah boleh duduk, makan, gigit mama, etc..hah, yang paling best, dah bole panggil "mama"..heeee dah lame Lateefa sebut ma ma..tapi sekarang dah bole panggil mama bila nak suruh mama angkat etc...huhu cairrrrrrr..lemahhh lembikkk terus mama bila dengar Lateefa panggil mama..

anak ni, bagi aku, memang hmm haihh nak cakap cemane pun taktau..tapi memang si pengembirakan hati, penyejuk mata..dengar anak gelak ketawa..Allahuakbar..si budak kecik yang taktau pape ni pun bole menyebabkan hilang semua masalah kat dunia ni..semuanya kuasa Allah..Allah yang campakkan rasa kasih sayang..Allah Ar Rahman..Allah Ar Rahim...syukur...syukur ya Allah..terima kasih kerana menganugerahkan aku cahaya mata..CAHAYA MATA..besar maknanya....





2 comments:

Nur Adibah said...

Leha, cite la mcmane ko bersalin?Ak nk tau..hehe.

Salihah said...

hehe kalo nak tau kene jumpe aku, haha citer eklusif nih! ;)