Monday, September 27, 2010

pampers yang mana?

nak update blog tapi taktau nak cite pasal pe..memandangkan sekarang ni pampers baby lateefa dah nak abes, dan mamanye tengah survey2 pampers,so nak cite pasal pampers la..

yang sebenarnye,aku pun taktau asal orang panggil diaper tu pampers walaupun brand yang dipakai bukanlah 'pampers'.setakat ni, dah macam2 brand diaper yang aku gune untuk anak tersayang..daripada yang paling mahal,sampai la yang paling murah.masa baru lahir, lateefa pakai mamypoko utk newborn..cool la gaks pampers tu terutamanya bagi orang yang jakun cam aku ni.ade 'poo poo pocket' supaya poop die takla ke mrata2 tempat (hmm nak kemana je pun)



pastu ada special design untuk tali pusat baby,pelekat die pun lembut je (tak sakit la kalo kene kulit baby)..rasanye yang aku paling suke kat mamypoko ni sebab cantek ade gamba pooh and the geng..hahaha mamypoko ni macam mahal sket la kalo compare dengan lain2..tapi bagi aku, kire mahal die ni berpatutan la dengan kualitinye.

lateefa yang tengah posing bersama lampinnye

pastu dah habis guna mamypoko, guna yang lain pulak..huggies, fitti dan sekarang pampers comfort..saje try macam2..sebab tetiba aku rasa,beli yang mahal2 macam membazir je..baby ni cepat sangat kena salin lampin.baru tukar, tak sampai seminit tetibe kene tukar lagi! so kalo kulit baby ok je dengan lampin yang murah, baik pakai yang murah je kan?jimat pun jimat..(walaupun mama lateefa sangat excited dan gembira ceria tengok gambo pooh dan rakan2 masa tukar lampin, tapi macam la si lateefa ni tau die ada lampin gamba tigger kiut)


hmm huggies cam ok la tapi aku dah tak ingat la plak nape aku tak berkenan dengan si huggies tu...ooowhhhhh dah ingat..hubby beli saiz salah..size newborn dah macam ketat untuk lateefa..(hee lateefa ikut mama die dah membesar dengan sehat dan kuat..hee) seterusnya, fitti kire brand paling murah la kalo tengok kat supermarket..murah maksudnye kualiti tak la bagus sangat tapi kalo baby ok, ok jela kan..jimat pun jimat.. :) sekarang ni lateefa tengah pakai pampers comfort..aku macam tak berkenan sangat dengan ciri2 bikini-shaped diapernye..taktau la kalo aku yang tak reti nak gune ke ape tapi dah 2kali terbocor kene baju aku..

memandangkan pampers ni pun dah macam nak abes, mama lateefa tengah survey2 nak beli brand ape plak pasni..setakat ni yang ada kat kepala, nak try tesco punye plak..hehe ok ke?

sebenarnye, buat masa sekarang ni je nak gune disposable diaper ni..plan yang sebenar, nak gune cloth diaper je..lagi jimat, baik untuk baby (takde masalah diaper rash), bagus untuk environment (cewahhh mesti prof suleyman bangga ngan aku) macam2 lagi la..nanti la aku buat post baru pasal cloth diaper..


walaupun ramai yang kata susah pakai cloth diaper ni sebab kena basuh2 tapi inshaAllah stakat ni no hal la untuk aku..surirumah sepenuh masa kot..gunakan peluang yang ada untuk jaga anak dengan terbaik,inshaAllah..doakan la ye aku dapat jadi ibu mithali..sekian

ops, sebelum abes, nyanyi sket. ibu mithali ibu yang sejati..kasih sayang mu kasih yang suci..pengorbananmu disanjung tinggi, jasamu tetap disanubari :) akhir kata, sayangi ibu anda :)



2 comments:

Wee®AĆ© said...

woit. pakai kain lampin suda~~~ anak ko yg no. 5 pun bole pakai lg yg lateefa punya nanti. haha! ;p

Salihah said...

kain lampin yg macam adik aku pkai dolu2tu ke? ade lagi ek org pakai camtu skarang?dah lame tak nampak..yg camtu cepat bocor.pastu plastik yg ikat kat luar tu snang jadi rash kat baby..skarang ni org ramai pkai cloth diaper cam gambo aku letak tu..bole basuh2 gak..sampai adik lateefa ke6..hik